10 tips för att bli illustratör/concept artist - DEL 2Go förmiddag allesammans!
Här kommer resten av tipsen om man när sugen på att bli concept artist eller illustratör.

Hoppas alla har en fortsatt mysig jul!
Här är allt riktigt nice. Satt uppe till halv fyra igår och bara skissade. Vart lite för mkt koffein i form av kaffe och Cola så inspirationstanken var överfull så nu har jag massor med nytt som kan påbörjas och målas! :)

Blir lite mellandagsrea idag tror jag. Får passa på att kolla runt lite nu när man är lite ledig(måste till jobbet igen imorn, yey!) Men nog om mig, här nedan kommer tipsen!Nästan det viktigaste. Syns man inte så finns man inte.
För att bli hittad så är det superviktigt med en stark portfolio. Ens bakgrund är inte lika viktigt, som utbildning etc. Vilket är ganska skönt på sitt sätt då det inte är lika stort fokus på t. ex skolbetyg, osv.

Bygg en portfolio/blogg och posta dessutom på alla forumen.
Det kryllar av folk där som gärna tar sig tiden och ger dig konstruktiv kritik. Nätverka och säg hej till andra. Och se till att uppdatera ofta och regelbundet, dock med kvalitet framför kvantitet.

Ni hittar lite länkar till olika communitys och forum till vänster i menyn under kategorin "Noukah på nätet".


Jag är helt självlärd när det kommer till tecknandet. Även Photoshop som jag öppnade för första gången när jag var 14 år. Programmet var på Engelska och jag förstod knappt alla kommandon på den tiden, så jag fick improvisera och prova mig fram jättemycket innan jag lärde mig det jag kan idag.

Nuförtiden så finns det så många tutorials och information ute på nätet, att man egentligen inte ens behöver förlita sig på en utbildning om man har disciplinen... Men om man gärna vill gå något, så skulle jag rekommendera KY-utbildningar som riktar in sig på 3D och 2D. KY(Kvalificerad Yrkesutbildning) är bra för då får man även praktisera och jobba direkt i branschen. Man knyter kontakter redan som student och det är mer fokus på själva arbetet och inte alls lika mkt om kurslitteratur, teori och tentor hit och dit. Än en gång så efterfrågas snarare vad man kan åstadkomma, inte vad man kan rabla upp för olika fakta om saker.

Jag gick en 3D utbildning på två år(Digital Graphics) Nackademin, och på så sätt så fick jag en fot in i branschen. Marknaden utvecklas väldigt snabbt och därför är det superviktigt att hänga med i svängarna när det kommer till olika program, framför allt nu när man jobbar så nära 3D grafik hela tiden. Var hela tiden intresserad och nyfiken!


Man har inte alltid världens bekvämaste arbetstider inom det här yrket. Det funkar inte alltid att att bara knalla till jobbet, sitta av sina timmar och sen åka hem. Du måste både leverera BRA material OCH vara i tid(det svåraste inom yrket enligt mig).
Det är bla. vanligt att frilansa som concept artist/illustratör/grafiker och det är även lite slitsammare. Det gäller att få sig ett namn bland folk och man får söka mycket jobb själv i början. Att man vissa perioder tvingas jobba hela nätterna för att hinna till en deadline är inte heller ovanligt. Och så jobbar man ofta helger, och kan ha möten till och med på Söndagar(true story). Så det gäller verkligen att inse hur mkt jobb det ligger bakom, det är inte så glamouröst som det alltid verkar.
Samma dag som jag började plugga 3D så försvann nästan all min lediga tid. Vissa uppgifter och grupparbeten kunde ta hela nätterna och förutom skoluppgifterna, så fick man sitta jättemycket själv och läsa tutorials och försöka förjupa sig. Är man dock villig att jobba för det, så är det som sagt värt det! För mig iallafall.

En tröst är dock att det blir lättare med tiden. Ju mer erfarenhet man får, desto bättre kommer det att gå.


Jepp.


Det MÅSTE kännas roligt! Om du skulle vara tvungen att göra något för resten av ditt liv från och med idag, vad skulle det vara? Det märks när folk sysslar med något de verkligen älskar. Mycket mer än så behöver jag nog inte säga. Det kan kännas otroligt slitsamt och frustrerande ibland, men sådär känner ALLA emellanåt. Trots allt elände så måste det kännas värt det. Såna här jobb är inte lämpade för alla, och det kan vara grymt svårt att orka med emellanåt, men känns det att det här är värt mer än något annat så KÖR HÅRT.

Fight!

Win! :)
Lycka till *

//Andrea

Kommentarer
Postat av: E L L I N O R - ellinorljungs.webblogg.se

sv: Tack så mycket & tack detsamma! :)

2011-12-26 @ 18:21:13
URL: http://ellinorljungs.webblogg.se/
Postat av: Lisa - tecknar

Gillar din lista! Skulle vara jättekul om du gjorde fler tips inlägg. Sen undrar jag vad det krävs för att man ska få kalla sig illustratör? Jag har sökt runt lite men jag är lite osäker. För jag har nyligen startat företag och fått en del förfrågningar om illustrationer och säljer man det låter det ju ärligt talat väldigt bra om man kallar sig det också! Så får man kalla sig det även om man bara är självlärd? Tack för svar!

2011-12-27 @ 22:24:02
URL: http://lisbom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback