10 tips för att bli illustratör/concept artist - DEL 1

Livet som concept artist/illustratör är underbart, hektiskt och slitsamt. Man får jobba otroligt hårt och mycket, konkurrensen är väldigt hög men det är värt allt slit i slutändan om man frågar mig :) Jag har tecknat och målat sen jag var superliten, så det har alltid varit något naturligt för mig. Sen när jag upptäckte att man faktiskt kan ha det som ett yrke, så satsade jag ännu mer. Jag skissar och tränar varje dag, allt för att bli bättre och bättre.
Jag är otroligt faschinerad av tanken av att man kan skapa något helt fantastiskt. En film, en fängslande historia, ett spel, en bok, you name it. Och att du faktiskt kan skapa något ur tomma intet. Det är nog det som faschinerar mig mest i det här yrket. Sky's the limit!

Här nedan kommer de första 5 av 10 tipsen som kan hjälpa en lite på traven om man vill ha det här som ett heltidsyrke.

Tecknandet måste bli en livsstil. Varje dag för att det är så kul! :)
Våga även rita det du tycker är svårt att rita. Var nyfiken och försök studera allt. Träna på att göra snabbskisser så du blir så bekväm som möjligt, och framförallt snabb med att skissa upp nya bilder.

Man har sällan helt fria tyglar som illustratör, det uppstår ofta ändringar eller nya önskemål så det gäller att träna upp förmågan att lyssna och tolka all feedback rätt.Att försöka bli bättre på att teckna, eller bli nöjd med en visst bild kan ibland vara en riktig pina. Jag lovar, jag vet! :) Många håller säkert med här.

Jag har varit arg, frustrerad och ledsen och ofta har jag bara suttit där och svurit när jag inte lyckas bli nöjd.
Men inte hjälper det att bara ge upp och tjura.


En sanning är att man aldrig, någonsin kommer kunna bli helt nöjd, det kommer vara en oändlig kamp. Man får helt enkelt försöka börja tycka om frustrationen som alltid kommer uppstå, för du kommer inte bli av med den.
Lättare sagt än gjort, men om man alltid tänker att "om jag bara kämpar ett tag till, så ger det kanske med sig" så lovar jag att det med tiden kommer ge med sig, sakta, sakta..

När det börjar kännas för lätt så har du antagligen blivit för bekväm och gör bara saker du är van vid! Värt att tänka på.Hämta inspiration från din egna omgivning(Familj, vänner, husdjur, egna minnen), läs på, sök information, kolla tutorials, osv.

Följ andra yrkesverksamma illustratörer, var ligger ribban i dagsläget egentligen?
Kolla inte bara inom Sverige.
Bra exempel är bla tidningen ImagineFX, som bla. går att hitta på Pressyrån. Den är helt super, min favorit. Förutom tonvis med tutorials, så håller man sig även uppdaterad om saker som händer ute i conceptvärlden + mycket, mycket mer! Jag har bla. blivit publicerad i den tidningen tidigare :) Läs om det HÄR.

ImagineFX har även ett forum fullt med trevligt folk. De anordnar även tävlingar varje månad, och vinner man så kommer man med i deras tidning som säljs i hela världen!

Följ dock andras arbete med en nypa salt, sträva inte efter att bli en kopia av någon annan.En annan viktig sak är att känna sig bekväm med att prata engelska, då man kommer att få jobba ihop med folk från hela världen. Jag älskar det, för man får så mycket intryck och inspiration då också. Det var lite skrämmande för ett par år sen, då jag alltid bara använde mig av Engelska i skrift, men aldrig i tal. Men efter att ha varit tvungen att prata mer och mer Engelska på praktiken/jobbet så har det blivit mer och mer bekvämt. Jag är så glad över att jag var tvungen att träna upp det språket, för annars hade jag gått miste om så mycket kul!

Sverige är fortfarande pyttelitet, så ta inte heller för givet att du jämt kommer kunna få roliga jobb härifrån.
Jag har bla. jobbat med företag från Sverige, Norge, USA, m.fl.Det är viktigt att fråga sig själv vad man allra helst vill jobba med. Film? TV-spel? Karaktärsmodellering? Karaktärsdesign? Bakgrunder? Reklam? Barnboksillustratör?

Concept art och illustration är till trots ett väldigt brett område. Försök ta reda på vad just ditt favoritområde söker efter när de anställer folk.
Vill du jobba på ett spelföretag som nästan enbart designar soldater så kanske inte ens gulliga små barnboksillustrationer riktigt passar att söka jobb med.
Hoppas de första fem tipsen var till någon hjälp! :)
Postar de sista fem lite senare, då det kanske blir för mycket på en gång till en början.
Hoppas alla har en kreativ dag so far!


//Andrea

Kommentarer
Postat av: SAGALARSSON | foto&design

sjukt bra blogg ! <3

2011-12-21 @ 11:04:19
URL: http://sagasfoto.se
Postat av: sia

Fine tips, jeg kunne godt tenkt meg og bli illustratør :) Men må nok øve mye mer :)

2011-12-22 @ 01:30:22
URL: http://momentsandcreations.blogg.no/
Postat av: Sofie

Riktigt bra tips! Det är verkligen roligt att du har börjat blogga mer :)

2011-12-22 @ 09:31:17
URL: http://sofijeh.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback