Tillbaka från Los AngelesPhew nu är jag tillbaka. Har varit med om så många spännande äventyr och mässan var helt insane, jag kan bara tänka på ett ord som beskriver allt just nu - WOW!

Det var ENORMT, INSPIREANDE och MAGISKT.

Jag har varit med om väldigt mycket saker som fortfarande känns helt overkliga... Har tagit en massa bilder, köpt helt fantastiska böcker, varit på spännande föreläsningar om konst, och animationsindustrin + mycket mer därtill. Det får inte plats i ett enda inlägg, det får inte plats i inlägget just nu,så jag får helt enkelt lämna er med ett snabbt litet bildkollage därifrån just nu. Så får jag återkomma när jag lyckats smälta allt.

Måste skissa och teckna lite nu också. Jag får absolut inte fastna framför internet och lägga tiden på fel saker just nu. Bara att kolla mailen stjäl bara tid från mig annars.

Hoppas alla har det bra, och tack snälla för alla rara kommentarer! Ska ta mig tid och svara till er också lite senare :)

//Andrea

Min bild cirkulerar vidareMålad i photoshop medan jag åkte tåg till jobbet.Inte illa, såhär två år efter att jag målat den här bilden så cirkulerar den FORTFARANDE ute i cyberspejs!

Här syns den på nån stor ungersk sida, inte jag som laddat upp.

Lever sitt eget liv. Synd att signaturen syns så dåligt dock, går ju miste om massvis med hits. Oh well, coolt att man gjort succé på ett eller annat sätt iaf :)

//Andrea

KvällensSom utlovat.
Photoshop + cintiq. 30 minuters stillsamt pillande kanske?

Påhittat porträtt från huvudet, tror han kallas "Carl"?
Gosh va jag fryser om fötterna! Golvet är iskallt härborta.

Gonatt på er!


//Andrea

Phew. Det mesta är ordnat nu.


Visitkort, smetig ifån, skissbok, pennskrin, skisser. Myspys.


Kan säga att det allra mesta är fixat och ordnat nu inför resan. Är så ivrig så jag går runt och planerar saker i huvudet hela dagarna nu.
Men tja, nu är som sagt det mesta uppstyrt, tur att man har 2DO-listor alltså! Då är det bara att gå på autopilot, virrigheten dämpas markant.

Här är början på en liten skiss också. Ännu ett face till ansikts-och-häst-pakten. Så nu tänkte jag sätta mig i photoshop och skissa lite mer på den som kvällsbelöning.


Nån annan som sitter och donar såhär på kvällskvisten?//Andrea

Jag ska åka till Los Angeles!Jag har ju tidigare nämnt att något spännande väntar ganska snart...Jepp, nu börjar jag bli hispig. Det är nämligen så att jag ska åka till USA för första gången. Denna vecka blir det. Och det blir verkligen inte vilken resa som helst.. Jag, och två kollegor ska nämligen till CTN Animation Expo i Burbank. Det står för Creative Talent Network, och alla gurusar kommer vara på plats. Jag snackar Disney, Pixar, Dreamworks, Blue Sky, många av de främsta i branschen(bla. mina idoler), m.m.
Hela helgen kommer vara fullspäckad med inspirerande seminarier, föreläsningar, demonstrationer, utställningar - åh ni anar inte hur uppspelt jag blir! Vad ska man med festivaler till egentligen??
Vart man än kommer titta så lär det finnas folk med skissböcker, människor som jobbar i branschen, människor som förhoppningsvis delar samma passion som jag.

Förra året så var en av seminarierna om hur Disney gjorde filmen "Tangled" t. ex. Och mycket, mycket mer därtill.

En av mina största drömmar är att någon gång i mitt liv få jobba på någon av de största studiona. Disney, Pixar, Dreamworks, nån av de! Och nu kommer alla vara där och jag kommer aldrig vara så nära som jag är nu. Men samtidigt så långt borta. Men ändå, WOW! Jag ska dit. Jag kan inte fatta det.

Lär komma tillbaka med bilder och historier, so stay tuned :)
Det lär bli magiskt.


Nu måste jag dock tillbaka och se över min 2DO-lista och börja smygpacka lite smått. Mycket som fortfarande måste fixas och styras upp innan vi åker! Ni ska se rummet härborta, alla prylar är huller om buller i en enda röra just nu.

//Andrea

Citat- time!


Nattens skiss-dump


Här kommer lite fler skisser. Jag har suttit hela kvällen och bara skissat. Gick lite trögt i början men efter en timme eller två så släppte det och jag plöjde tillslut flera sidor i skissboken.

Tog in några och renskissade de i photoshop med cintiqen också. Många har potential för kommande illustrationer, jag gillar prinsessan med den svävande kronan t. ex. Hennes ansiktsdrag är rätt intressanta, så jag är sugen att använda henne i en av mina WIP's...

Vi får la se hur det går!

Gonatt på er!

//Andrea

Sönday

Pyttelitet urval av helgens foton.Har fått åka lite tåg i helgen, hem till pojkvännen och umgås lite i fredags/lördags. Sen fick jag bege mig tillbaka för en fest i Stockholm i lördag kväll. Smurftema, så klädkoden var nånting blått! Var supertrevligt, sådär lagom tempo, det blev mest en massa skitsnack om allt möjligt.

Idag blir nog en rätt lugn dag. Måste teckna lite igen, kliar i fingrarna då jag bara hann kluddra lite smått i mitt nya skissbok igår. Det måste jag bara få tipsa om sen! Skissboken alltså.

Skriver nog lite mer ikväll kanske!

//Andrea

Tips: rena & fräscha sudd


Sudden, före och efter.


En sak jag ibland gör är att rengöra mina sudd. Jag vet inte om fler håller med men det känns lite smånasty när sudden blivit helt skitiga, ibland tom kolsvarta efter att ha legat tillsammans med en massa blyertspennor.
Dessutom så kletar de ner ens teckningar och det kan bli fula mörka fläckar på bilden. I värsta fall så förstör man en fin teckning med ett smutsigt sudd...

För att åtgärda detta, så skrubbar jag rent mina sudd med jämna mellanrum med en medelhård liten borste + några droppar YES och sköljer med vatten. Inga konstigheter.

Så Voilá! Rena och fräscha sudd!

//Andrea

11/11/11 kl. 11:11

Haha var bara tvungen. När upplever man ett såhär episkt kockslag igen liksom?
//Andrea
Haha var bara tvungen. När upplever man ett såhär episkt kockslag igen liksom?
//Andrea

Ännu mer ansiktenLite random skissande igen. Ännu en portion ansikten. Går bättre och bättre, börjar hitta knepet för att snabbt kunna skissa upp olika karaktärsdgar och ansiktuttryck!

Annars då? Nä dagen har varit helt ok. Ganska stressigt och nipprigt imorse pga diverse bokningar och saker som strulade.. Vad det gällde berättar jag mer om senare.

Annars har jag återupptäckt Instagram för iphone, så det lär bli en hel del lattjande där inframöver. Har ni det också? Sök efter Noukah så hittar ni mig!

//Andrea

Om inspirationstorka

Ett urval av alla bilder som till större delen skapats på tåget + ett foto på "tåg-ateljén".


Jag såg ett inlägg hos Kan Dee's som handlade om att hon inte riktigt lyckades ta tag i skapandet det senaste året. Att hon har lust och inspiration, men det händer liksom ingenting?

Kände att jag verkligen behövde dela med mig av kommentaren jag gav även här, då detta är ett ganska vanligt problem. Kanske kan hjälpa andra.  I've been there too.


Såhär skrev jag som svar:


"Alltså ärligt talat så tror jag att man gör en alldeles för stor grej utav det. För inte får man ångest av andra "vanliga saker" Som att borsta tänderna? Skriver en text för hand? Varför behöver man inte förbereda sig mentalt för nåt sånt? Nej, man gör det bara, så e det bra sen.

Jag har oxå haft sån där löjlig idétorka från och till, ibland har det hängt över mig under flera års tid. Knepet för mig var att helt enkelt utsätta mig för en situation där jag inte kunde göra nåt annat än att teckna. Jag åker ofta tåg till och från jobbet, det innebär en nästan två timmars resa fram och tillbaka varje dag. Inget internet, inget rum som behövde städas, inget som distraherade. Bara jag, datorn och Photoshop. Då började jag att teckna, och göra det till en helt naturlig vana. Precis lika naturlig som att klä på sig innan man går utanför dörren. Och sen dess så går det mkt bättre.

Konst kräver mkt fokus, och man blir lätt avtänd när man inser att man har mkt frustration framför sig. Då är det hundra ggr lättare att göra nåt mer monotont.. Man gömmer sig bakom lättare arbete och konsten hamnar i skymundan.

Men om man rutinmässigt tecknar minst en halvtimme om dagen, come hell or high water så KOMMER DET SLÄPPA. Det kommer bli en naturlig, mer monoton grej. Vardagsmat.
Skitsamma om man ritar fult vissa perioder. Det fula är livsviktigt. De hundratals dåliga teckningarna MÅSTE UT UR SYSTEMET så man kan få fram de bättre. Annars blir man bara blockerad.

Det är min teori. Jag tecknar även när det känns piss, och allt blir fult. Men de dagarna behövs oxå, så man verkligen känner när man är in the zone. Och framför allt när man äntligen, lär sig något nytt.

Huvudsaken är ATT MAN GÖR, även när det känns jäkligt träligt.

Vakna, sätt en timer, BÖRJA TECKNA. Dra ut internet om det behövs. Och bli inte skrämd av att det blir fult i början. Alla ritar fult, man visar bara inte misslyckanden för man tror att de är fel. Vilket är en myt."


//Andrea

Mer ansikten...


Meh. Lite fler ansikten. Måste ju hålla pakten nu!
Lär klottra fram fler små människor imorgon, det börjar kännas lite roligare.
Börjar dock bli oerhört sugen att föra något mer "färdigt" i blyerts eller liknande. Måste bara komma på lite skojiga motiv. Kanske en häst. Eller nån karaktär..? Hm. Får fundera lite.

De här skisserna ovan började jag först skissa på papper med mitt älskade blåa sift, och sen fotade jag dem lite snabbt och fortsatte lite på de i Photoshop.


Ska man hitt på nudå? Sova? ja, kanske vore skönt.
Redan torsdag imorgon(idag). Känns som att den här veckan går oerhört fort.//Andrea

Skiss: Fylle-kentaurer


Nu börjar jag bli rikigt sömnig. Tvingade mig själv att skissa vidare på den här bilden dock. Har hållit på med den så länge och skissat om den otaliga ggr... Kanske dags att släppa den snart. Blir tokig på deras överkroppar! Har haft en viss faschination för kentaurer ett tag nu, känns om ett underskattat motiv att teckna. Man kan ju i princip gå hur långt som helst med deras karaktärsdrag! Hur ser dyngraka kentaurer ut? Hur ser det ut när de hoppar? Hur ser barn-kentaurerna ut? Känner mig inspirerad att spinna vidare på detta. Måste bara bli mer säker på att teckna folk >_< Så kanske det inte skulle ta ett halvt sekel att skissa fram varje haha. Ah det kommer väl, brukar alltid släppa ju mer man tränar..
Tur att man är med i "ansiktspakten" haha.

Skön start på veckan annars. Blir mkt petande i illustrator på jobbet nu, rätt avslappnande. Har även börjat planera inför något ofattbart spännande som händer nästa vecka... Har påbörjat en kom ihåg-lista... Stora äventyr på g!Men nu. Sova.
Gonatt.


//Andrea

Maskerad igår
Halloweenfest/maskerad igår. Första gången jag såg en var våren 2010. Jag har småsuktat efter att få prova en sån, nån gång vid tillfälle.. i år så kom det tillfället så jag köpte mig en morphsuit till festen! Ball jag är :D
Gick att dricka genom den ett tag, fast sen så fick jag unzippa vid huvudet så jag kunde avnjuta den goda maten, bla. grön spagetti.

Nu ska Java få bada, sen ska det tecknas och målas lite...
Och svaras på mail.

//Andrea

Vadå "vatten pensel"?Det var några som undrade tidigare om vad en vatten pensel är för något.
Har säkert funnits ett tag, men jag fick prova några stycken häromdagen när vi var på Nationalmuséet. Det är en liten pensel med fin spets som det sitter fast en vattenbehållare på. Alltså fyller man skaftet med rent vatten, och då funkar den som en blöt pensel(Trycker man lite så blir penseln blötare), som man kan smeta ut akvarellpennor med. Eller kanske gouache. Eller måla som vanligt med anywhere. Sky's the limit!

Det fina är att du verkligen kan ta fram och börja måla med den närsomhelst. Bara man skruvar tillbaka den lilla korken över borsten igen så skyddar den penseln och så läcker det inte vatten om den heller.

Jag hittade min på Panduro, men den finns även på Kreatima. Googla på vatten pensel så hittar man lite nätbutiker som kanske har dem i lager också! Den jag köpte är av märket Koi, storlek medium.
Tror den finns i tre olika storlekar.

//Andrea

Vatten penslar <3Har lekt med lite lånade vattenpenslar och akvarellpennor + lite vit gouache. Ghah MÅSTE skaffa ett par egna. Penslar alltså. Supersöta små penslar med vattenbehållare, som man kan ta med överallt. Perfekt ju! Måste köpa. Kanske imorn? Eller måndag? Hah. Den här veckan har gått ovanligt fort.


Jag och en kollega har slutit en en-veckas-pakt. Vanligtvis så halkar jag ofta in på att rita hästar när jag skissar, och hon skissar mycket ansikten. Så nu har vi bytt!

Besök hennes blogg vetja!

-Vixiearts.blogspot.com-


//Andrea

Bra där, Andrea

Meh. Gammal bild från i vintras.


Tänkte väl att det vart ovanligt tyst i bloggen... Kodmallen var ju helt messed up så det gick ju inte att kommentera haha!
Note to self: ha en testblogg där du kan trasha koden i lugn och ro så är det mindre risk att den befintliga bloggen är helt trasig.

Nu TROR jag att det funkar igen! Gör om, gör rätt...

Har annars haft en väldigt rolig vecka so far. Nya kollegor, muséebesök(dreglat åt målningar på Nationalmuseet), afterwork med kreativt folk. Japp riktigt nice.
Imorgon måste jag dock hitta någon rolig utstyrsel, bortbjuden på halloweenfest. Först tänkte jag vara Snel Hest, men sen kom jag på något mycket roligare(enligt mig)... Visar kanske sen :)

Men ikväll vill jag nog rita lite mer. Har fått låna hem ett par supercoola vattenpenslar som jag måste leka lite med!

//Andrea

Allt frilansjobb klart


Blyerts, photoshop, cintiq.


Wooh! Ikväll fick jag det sista gjort på det allra senaste frilansjobbet och nu tänker jag unna bara MIG ett tag! Ah va skönt!

Låt oss fira med denna lilla satyr... filur..
Som dök upp i huvudet medan jag jobbade på kontoret idag.


Ni anar inte hur peppad jag börjar bli, nu när jag inte har några "måsten" kvar! Kommer helt klart bli mer bilder nu inframöver, idéerna bara sprutar ur huvudet på mig.

.... Fast det får nog duga för ikväll, klockan börjar bli mycket och jag börjar känna mig sömnig.
//AndreaTillbaka till startsidan


Noukah

Andrea Femerstrand

Hej och Välkomna!

Tjej. ÄLSKAR att rita, jobbar som koncept artist & illustratör. Anställd + enskild firma. Åker mycket tåg mellan Stockholm - Norrköping. Rider. Gillar knasiga katter. Samlar på fyrklöver.

Här delar jag med mig av min portfolio, egna privata skisser/tavlor, peptalks och lite vardagsranting. Ibland får katterna vara stand-ins.

Kontakta mig gärna via mail: contact(a)noukah.com

Allt material här (förutom där det nämns) ägs av mig. Kom ihåg att alltid fråga mig först innan du använder mina bilder!

Andrea Femerstrand - concept artist/illustratör bloglovin
RSS 2.0