Nytt KP-jobb: BelugaPhotoshop  CS5 + cintiq 12WX. Illustration till KP.

KP nr. 6 damp ner i brevlådan häromdagen och den här gången fick jag en helsida att göra fin :)
Så kul när jag får som uppgift att illustrera djur av olika slag, den här gången blev det söta vitvalar. Aldrig ritat såna förut, så nu kan jag bocka av det också :)

Hoppas ni har haft en bra helg so far!
Min helg har varit rätt så händelserik, får berätta lite mer senare :)


//Andrea

Svar på frågestundenPhew, nu har jag äntligen hunnit svara på alla frågor som ställdes in frågestunden för ett tag sen! :)
Det blev överraskande många frågor, så det tog sin lilla tid att ge så bra svar som möjligt till alla.
Här nedan kommer de!
Jag vet inte om du har något inlägg om hurvida du gör när du färgsätter en bild? Lite steg för steg och vad man ska tänka på :) Jag gör mina bilder i färg direkt, men blev nyfiken när jag såg att du jobbar i svartvitt först.


Svar: Jag försöker alltid att göra det så lätt för mig som möjligt när jag målar.
Det är superbra att dela upp en bild i flera olika steg, för då slipper man bli förvirrad av allt som händer i bilden.. T. ex så måste man hålla reda på formen, färgerna, kompositionen, ljuset… ja, det blir en enda djungel av allt helt enkelt! Man börjar multitaska.

Så för att slippa detta till viss del så är det bra om man delar upp det t.ex i den här ordningen:

-1.
snabb skiss
-2. välarbetad skiss där kompositon/proportioner, m.m är rätt
-3. Bilden målad endast i gråskala
-4. Färgläggning
-5. Slutputs!

En sak i taget helt enkelt. Jäkta inte!
Med bra förarbete(en ordentligt genomarbetad skiss eller teckning) så blir saker och ting så mycket enklare senare. För att göra det ännu enklare för en så kan man börja med att enbart skugga en bild i svartvitt. När form och ljus är satt, så går man vidare och färglägger allt med hjälp av ett lager ovanpå, inställt på "color".
Jag ska göra en video lite längre fram där jag visar hur jag går till väga :)Hur kommer det sig att du aldrig målar robotar?

Svar: Haha tack för tjatandet, jag lovar att du ska få din robot i sinom tid ;)På dina steg-för-steg-bilder har jag märkt att du först färglägger ganska otydligt eller vad man ska säga, och sedan gör du något så att det blir jättedetaljerat och fint. Kallas den metoden för något speciellt och hur gör du för att det ska bli som det blir?


Svar: Det jag gör är att jag helt enkelt börjar med ett ganska litet format och målar med ganska så stora penslar i början. Sen går jag ner i mindre och mindre storlek på penslarna ju mer jag målar. De allra finaste detaljerna kommer sist och då använder jag mig även av fler penslar med mer textur i sig. Mer om mina penslar hittar du HÄR.
Time-lapse på hur jag färglägger finner du här nedan.

Jag undrar om du har några tips inför att man ska börja jobba digitalt? Nåt man kan tänka på när man kollar på ritplattor?

När det gäller "ritplattor" så har jag bara tablets av märket "wacom".
En tablet med bra tryck-känslighet är viktigt för bästa resultat.
Plus ett bra rit & redigerings-program, t. ex:

- Adobe Photoshop (väldigt populärt, helt klart mitt favoritprogram)
- Corel Painter
(program utformat för att det ska kännas så likt traditionelt målande som möjligt)
- Autodesk Setchbook Pro
(roligt skiss-program)Varför gör du dina skisser på en grå bakgrund och inte en vit?

Svar: En grå/tonad bakgrund är superbra, för då kan du jobba både med skuggor och ljusdagrar i dina skisser. Då finns midtonen redan där och du kan t. ex skissa både med svart och vitt.
En halvmörk bakgrund är även behagligare för dina ögon, än om du skulle tvingas stirra på en vit skärm i flera timmar. Så det är även ur en ergonomisk synpunkt! :)Hur går man tillväga om man vill jobba som en Concept Artist?


Svar: 10 tips för att bli en concept artist hittar du här nedan:

-Del 1
-Del 2Måste man ha gått någon utbildning eller går dom bara efter hur duktig man är?

Svar:

Nuförtiden så finns det så många tutorials och information ute på nätet, att man egentligen inte ens behöver förlita sig på en utbildning om man har disciplinen... Men om man gärna vill gå något, så skulle jag rekommendera KY-utbildningar som riktar in sig på 3D och 2D. KY(Kvalificerad Yrkesutbildning) är bra för då får man även praktisera och jobba direkt i branschen. Man knyter kontakter redan som student och det är mer fokus på själva arbetet och inte alls lika mkt om kurslitteratur, teori och tentor hit och dit. Än en gång så efterfrågas snarare vad man kan åstadkomma, inte vad man kan rabla upp för olika fakta om saker.

Jag gick en 3D utbildning på två år(Digital Graphics) Nackademin, och på så sätt så fick jag en fot in i branschen. Marknaden utvecklas väldigt snabbt och därför är det superviktigt att hänga med i svängarna när det kommer till olika program, framför allt nu när man jobbar så nära 3D grafik hela tiden. Var hela tiden intresserad och nyfiken!

Det som avgör är oftast hur pass stark portfolio man har och om personkemin stämmer överens med dem som man ska jobba med, eftersom att det är viktigt att kunna arbeta i ett team.
Är det stor konkurrens när det kommer till jobb som Concept Artist?

Svar: Ja, det är ganska hård konkurrens och det kan vara svårt att få ett jobb. Det är vanligt att bara får "nej" i början, så det gäller att aldrig ge upp! Försök igen, och igen och sträva hela tiden på att bli bättre och duktigare!Då du ritar, använder du bara vanliga penslar eller använder du smetar penslar och skuggpenslar och sånt?

Svar: Smetar penslar och skuggpenslar hmm. Jag det kan man säga :) Jag använder mig både av Photoshops standardpenslar och penslar som jag samlat på mig från forum eller skapat själv. Det är viktigt att ha en ritplatta som är tryck-känslig för att penslarna ska vara så användbara som möjligt. Då känner den av tjocklek, opacitet + en massa andra inställningar och då kan man även skapa den här "skuggpenseln".
Mer info om mina penslar hittar du HÄR.Vad exakt gör man som concept artist? Jag vet att man ritar men inte hur det går till från början till slut och allt runtomkring osv.

Svar: En koncept artist är någon som visualiserar idéer av olika slag. Det kan vara spel, film, reklam, böcker. etc. Man kan säga att just koncept är det första steget mot en ny design eller produkt - en idébild.
Concept Art är ofta väldigt grovt och skissigt och bilderna arbetas fram ganska snabbt. Ju snabbare desto bättre, en riktigt grym konceptare kan måla fram en snabb idé på bara ett par timmar. Ibland tom under en timme. Här har man inte tid att rita den perfekta näsan eller göra superfina detaljer.
Huvudsaken är att det är tillräckligt tydligen för att kunna visa presentera idéer.Vad ska man tänka på då man ljussätter och skuggar en bild?


Svar: Man måste alltid tänka på form och struktur.
Och det här kommer lättare med övning. Ett bra tips är att rita/måla mycket i svartvitt. Då behöver du bara koncentrera dig på ljust och mörkt, och framförallt formen. En bra sak att tänka på är att din bild måste se bra ut i svartvitt, för att den ska kunna funka i färg.
Studera t. ex foton och försök få ner alla värdena snabbt. Ju fler bilder du gör, desto snabbare och säkrare blir du.Cintiq: är det värt pengarna? Känns det som att använda vanlig wacom eller hur likt att teckna på papper blir det egentligen?

Svar: Ja. Jag tycker helt klart att det är värt pengarna. Är man någon som tecknar regelbundet, har det som yrke och behöver spara tid och material så är det helt klart en investering att införskaffa sig en cintiq.
Det är inte riktigt samma känsla som att teckna på papper(tänk tuschpenna mot en whiteboard), men man har helt klart bättre kontroll än med en vanligt wacomplatta.
Mer utförlig info om min utrustning finns HÄR.Var får du all din inspiration ifrån?

Svar: Det kan vara allt möjligt. Ofta från olika djur, filmer, vänner, musik och andra konstnärer som jag ser upp till. Jag hämtar även väldigt mycket inspiration från naturen.Hur gör du då du verkligen inte kommer på någonting alls att rita eler hur du ska fortsätta med en bild?

Jag har sällan problem med att få idéer till motiv, eftersom att jag ALLTID har penna och papper till hands så att jag kan göra snabba skisser så fort jag får en ny idé :) Får jag idétorka så behöver jag bara gå igenom mitt lilla block och då kan jag snabbt hitta intressanta små skisser som jag vill fortsätta på!
Ibland kan jag dock köra fast när jag målar. Då kan det hjälpa att gå ifrån och kanske börja på en ny bild så länge. Om jag t. ex är osäker på hur något ska ritas så gör jag lite snabba skiss-studier med penna och papper för att få mer förståelse för motivet.Har du gått någon utbildning eller är du självlärd?

Svar:
När det kommer till tecknandet och målandet så är jag självlärd. Samma med Photoshop, jag öppnade programmet första gången när jag var 14 år. Engelska versionen och på den tiden fattade jag knappt engelska, så jag fick prova mig fram.Har du några tips på bra tutorials eller dyl om man vill lära sig?


Svar: Tutorials. Det finns massvis med information på olika forum. Idag finns det även en superbra tidning full med tutorials som heter Imagine FX. Den finns att köpa på Pressbyrån. Man kan även hålla utkik efter tutorials här på min blogg.Hur gammal var du då du visste att du ville jobba som konstnär?


Svar: Oj! Hm.. Det har jag nog alltid velat på sätt och vis. När jag var lite så ville jag helst bli djurskötare och konstnär, men drömmen om att jobba som konstnär växte sig större och större med tiden. När jag var ca11-12 år så var jag helt övertygad och fast beslutsam på att bli det.Är det jättestor skillnad mellan att rita med en ritplatta och cintiq?

Svar: Ganska stor skillnad. Du får till mycket bättre precision med hjälp av e cintiq, då det imiterar penna och papper väldigt bra. HÄR an du läsa mer om skillnaden mellan en cintiq och en vanlig wacom.Ritar du alltid med 100% opacity i photoshop?


Svar: Nästan aldrig. Ofta så ritar/målar jag med kanske 50 - 80% opacitet och ställer in flödet på ännu lägre.Har du något tips på hur man kan göra för att få färgerna att smälta ihop fint så det inte ser ut som ränder då man målar i Photoshop?


Svar: Man kan skapa fina övergångar om man målar med en rund pensel med väldigt mjuk kant som liknar en airbrush. Måla gärna med en lägre opacitet så har du bättre kontroll över övergångarna.
Det finns en sån pensel i mitt brush-set, ladda ner och testa!Om man i photoshop vill rita en bild som motsvarar ett A4 och A5, vilka mått ska man då fylla i?

Svar: Jag föreslår att måla på så litet format som möjligt. Men de slutgiltiga måtten för A4 är:

- ca. 21 x 29 cm, 300 dpi

Och A5:

- ca. 14,5 x 21 cm, 300 dpi

Dessa mått redan automatiskt inlagda i Photoshop.

Tack för alla era frågor, hoppas att svaren var till någon hjälp! :)


//Andrea

Nu igen???


The Mooster - Photoshop CS5 + wacom intuos2, målad 2010


Det strömmar in med folk på min Deviantart just nu.
Någon har tydligen postat the Mooster9gag.com och den börjar bli rätt så populär... Helt insane hur en bild kan cirkulera i över två år. Jag begriper det då inte haha...

Jag blir tom anklagad av några att jag stulit bilden av någon annan. Snart får jag väl börja spela in exakt allt jag gör så jag har 200% bevis på att jag äger dom :D


Näe, nu måste jag fixa nåt att äta. Sen ska jag sitta kvar här och betrakta spektaklet.


//Andrea

Mina Photoshop Brushes
Några av er har undrat över vad jag för brushes i Photoshop.
Jag använder mig inte av särskilt många och jag har ett par favoriter, trots att jag har en rejäl uppsättning in case jag behöver något extra fancy-schmancy.

Just nu så använder jag mig av ganska få brushes när jag målar.

Vill ni prova mina? Fritt fram, här har ni de! :) KLICK!


Såhär laddar ni in de:

1. Ladda ner zip filen via länken där uppe eller HÄR. unzippa.
2. Öppna Photoshop och ta fram alla brushes.
3. Leta i menyn efter "replace brushes("ersätt penslar" om du har svensk version tror jag?) Kom ihåg att spara din nuvarande brush-set om du vill ladda in den igen senare!
4. välj mina brushes och ladda in de.
5. Klart! Måla på, experimentera och ha kul :)


Här ovan finner ni även en liten bild på hur alla brushes ser ut, samt en snabb beskrivning av ett par utvalda favoriter:

145: En bra brush att börja färglägga/skugga/spedpainta med, väldigt basic.

155: Den här är superbra att smeta runt/blanda färg med! Använd den när du använder smudge-tool. Jag älskar verkligen den här.

58: Den här är riktigt mysig att måla päls och hårstrån med. Jag brukar använda den när jag ritar detaljer med mkt hår eller päls. Testa att sätta opaciteten på ca 40% när du målar med den.

129: Brush som jag skapat själv,en som imiterar blyerts. Supermysig att skissa med!

40: Riktigt trevlig brush att skissa med. Rävskissen är ritad med denna. Jag ställde in den så att den ska vara känslig för opacitet och tjocklek, sänkte flowet och sen har man en riktigt bra skiss- brush!

33, 127 och 21:
Dessa tre är underbara att antingen kladda med eller finputsa en bild mer om man vill ha lite mer textur i sina bilder. Älskar dessa verkligen, minns inte varifrån jag laddade ner de dock.


Har inte skapat alla brushes själv dock, de flesta är lånade av andra. Vill ni hitta fler skojiga brushes med olika effekter så kan ni gå till CgHub. Där finns en hel avdelning med brushes som folk laddat upp.

Kom ihåg att dessa brushes fungerar bäst med ritplattor som har bra tryck-känslighet. Jag själv använder mig av en wacom intuos4 och en wacom cintiq 12WX med drivrutinerna installerade.


Have fun!


//Andrea

Ändå krasslig?Bahh. Tji fick jag. Igår var jag hemma och sjuk - igen!


Jag va allmänt svag och givetvis skulle katten va expert på timing och spy hela natten. Jag fick kanske 2 timmars sömn pga allt hulkande och pipande. Tur som F*N att han är så fantastiskt söt. Han är förlåten för länge sen.

Men blev inge jobb i Stockholm igår.
Istället låg jag vi hemma och dåsade hela dagen.


//Andrea


Söndagsjobb i repris


Åkte lite tåg idag också. Och illustrerade.


Yo yo yoo, idag e man lite seg.
Ute på äventyr igår kväll/natt så jag har varit måttligt seg hela dagen. Som sig bör. Det är ju söndag och allt..

Jag är inte sjuk längre iaf!

Dagen har spenderats med lite jobbande, resande och slösurfande, tog en titt på "Skönhetsbubblan" som det skrivs om lite här och var. Efter bara första avsnittet så är jag helt övertygad om att det inte riktigt borde vara mitt sätt att fördiva tiden. Tycker skönhetsidealet är rätt mjeh, not my cup of tea at all och känner mig rätt lättad av att jag viger mitt liv åt sånt. (inte)
Nah, då ritar jag hellre.
Tur att jag har händer, ögon och hjärna.

Och nu är det kväll och jag ska jobba(jag vet, det är söndag!). Måste bli klar med senaste frilansjobbet så jag kan leverera snart.
För sen vill jag hitta på nya roliga saker att rita och måla! haha det är alltid så. När ett jobb närmar sig sitt slut så börjar det spritta i kroppen av nya idéer. Jag blir så otålig haha.

Nejmen. Färdigrantat var det här.
Back to work.

Hoppas att ni har haft en bra helg!


//Andrea

I skogen - Time Lapse :)Woh!

Nu har jag laddat upp en liten timelapse på räven. Filmen är nerkortad till ca. 12 min. Kolla gärna i HD :)
Bilden är ritad helt i Photoshop CS5, inga referenser har användts.
Använde inte heller några speciella brushes när jag skissade, utan en vanlig rund(smått oval) brush med olika varianter av tryck-känslighet går alldeles utmärkt.

Jao, såhär ser det ut när jag skissar fram en ny bild.

Hoppas ni gillar den! :)


//Andrea

Torsdagstema: I skogen


Photoshop CS5 + cintiq 12WX + ca. 20 min. Från huvudet.

Woooow se och häpna Andrea hann göra torsdagsbilden for the first time in history! :O
Den här gången kunde jag bara inte låta bli, älskar ju skogstema och söta små djur som bor i skogen och aah. Hade kunnat rita en hel bok med massa söta små varelser i skogen om jag hade tiden.


Idag fick det bli en blyg, vindögd liten räv. Den tog ca 20 min att göra :)

Och vet ni?? Jag har spelat in skissen, så håll utkik efter en time-lapse video lite senare!

Andra som är med och tecknar torsdgstema är:

- Smäm
- Stina
- KomigenSofie
- Caty
- Artemilla
- Nollfemnolltvå
- Märta
- Ksenia

Förövrigt så sitter jag hemma och gnyr lite just nu. Halsont och sjuk :( Bläh.
Så mestadels så kommer jag bara vila idag. Måste va bland det tråkigaste som finns...


//Andrea
När jag var 11 år...Tjo!

Igår fick jag för mig att rota lite i mina lådor efter gamla teckningar waaaaay back in the days.
Har massvis undansparat, och favoriterna är nog de små rosa skisshäftena som jag hade i grundskolan. Jag ritade jämt även som liten och jag tog med mig mina rosa böcker vart jag än gick, ofta såg man mig sittandes på rasterna, helt inne i min egna värld :)


Här kommer ett urval av mina bilder!
Första två bilderna här är från... Hm. -97 tror jag. Jag var iaf elva år, årskurs 5.
Allt är helt från huvudet då jag aldrig gillat att kalkera saker som redan finns. Kolla vilken rolig underskrift jag hade ;DResten av bilderna är från -98 till 2000. När jag är 12 till 13 år ungefär.
Här kan ni även se ett av mina första seriösa försök någonsin till att rita en häst också. haha! Det har hänt en del sen dess.
Man ser även tydligt att jag influerats en hel del av självaste Lena Furberg. (Tack, tack TACK Lena, utan dina tutorials och serier så hade jag aldrig lärt mig så mycket när det kommer till hästar!)Verkligen kul att leta rätt på gamla bilder och minnas tillbaka ibland. Och sen även se hur mkt man vuxit och utvecklats sen dess.
Fast en sak att alltid komma ihåg är att det inte spelar nån roll vilken nivå man är på, jobbar man hårt så kan man alltid bli bättre än vad man är nu. Hade jag tröttnat på att rita när jag var 11 år så hade jag nog aldrig lyckats åstadkomma mer avancerade teckningar än såhär.

Önskar alla en inspirationsrik och kreativ kväll också. Fortsätt vara nyfikna! :)//Andrea

Disney's Copy/PasteTror inte att jag har visat den här? Den har cirkulerat i ett antal år nu men den e fortfarande cool.
Det är en video där nån har klippt ihop återanvända filmsnuttar från olika Disneyfilmer, vars animationer är helt identiska.
Inte konstigt att man ofta fått deja-vu när man suttit och kollat som liten!

Vid första anblicken så kan det tyckas smått billigt och trist, jag själv tycker dock att det va jäkligt smart. Med tanke på att allt gjordes för hand förr utan datorer så är det riktigt brilliant. (Och att teckna 2D animationer kan vara ett rent helvete om ni frågar mig, så de som jobbade på den tiden ska ha rejäl cred).

Att skapa unversala proportioner och sen bara byta ut kläder eller lägga till längre öron etc. för att spara tid..

Vad tycker ni? Bra eller bu?//Andrea


Kraschad fil :(


Photoshop CS5 + cintiq 12WX. En av bilderna som överlevde smällen.Bleh.
Tigerskissen kraschade i helgen och nu kan jag inte öppna den mer. Märkte det nu när jag försökte öppna den.
Antagligen så blev den skadad när dator oväntat slocknade pga lågt batteri. Welll lite surt känns det, men jag får helt enkelt göra om den och fortsötta därifrån. Som tur var så fotade jag bilden medan jag jobbade på den. Woop!

Annars så är headern, profilbilden och beskrivningen lite uppdaterad nu :) Funkar la.. Fast ahh jag är verkligen aldrig nöjd med designen. Hittar trista saker hela tiden.

Gick bra idag på jobbet iaf. Lyckades lämna in ett nytt storyboard innan jag slutade för dagen så nu känner jag mig nöjjd.
Ikväll blir det tiger-omskissande samt fortsatt jobb med KP.


Tuddeluu!


//Andrea


Nya headern...?Ja tja. Typ nåt sånt här kanske?
Vill ha nånting enkelt, rent och beskrivande, och som inte tar 30 år att göra.
I dunno, ska fundera lite...//Andrea

Instagram: noukahEtt litet instagram-kollage. Snacka om att den appen är beroendeframkallande!
Har nån av er instagram? Adda mig så följer jag er tillbaka om jag inte redan gör det :)

//Andrea

Noukah + Kick'Em CatteryHello hey förresten!
Det finns en uppfödning i Uppsala som föder upp Cornish Rex och Perser/Exotic.
Hemsida: KickemCattery.se

Kul med en liknande kombi som oss, som har en Perser och en Sphynx.
Och kolla vilken bild som pryder deras hemsida ;)

Ta gärna en titt, de har ett gäng söta kissemissar, speciellt exoterna(korthårig perser).
Exoterna ser ut som söta små ugglor <3


Apropå hemsidor så måste jag ta mig i kragen och uppdatera min header.
YAAAAAY FAN VA KUL VI GÖR VÅGEN ALLIHOPA eller inte.
Är jag skum när jag säger att jag tycker det är aptråkigt? Så fort jag funderar på att sätta mig ner med den så hör jag bara ljudet av syrsor i huvudet.
Nej usch nu får jag skärpa mig.

//Andrea

Lördags-äventyr


Noukah + tåg + Macbook + Photoshop + lille tiger + wacom


Crap, vilket töväder Stockholm bjöd på idag. Känns som att jag jinxade det, senast igår på lunchen så sa jag att jag förväntar mig minst en snöskur till innan det officiellt blir vår. Rätt jag hade. Kanske borde extraknäcka som meteorolog.
Despite pissvädret så red jag idag :D Jag har hittat en plats in en grupp och stallet ligger supernära där jag bor på vardagarna. Fantastiskt. Hästen jag red idag var typ en jättehäst vid namn Gran Torino, Han va högre i mankhöjd än vad jag e lång. Men han kändes inte för stor. Och det var skitkul :D Samma tid nästa lördag! Me so happy :)

Sen flydde jag snöovädret, tog tåget och klev av i våriga Norrköping som hade 10 grader och solskren och vitsippor. Mycket bättre, jag är apnöjd :DVeckans låt va "Somebody I used to Know" med Gotye. Hittade den randomly på Spotify häromdagen och har redan lyssnat sönder den. Kul att nån äldre låt ligger etta for once förresten!

Resten av veckan lär varvas med film, mera målande och så lite företags-mockning... Eller tja, man kan väl jämföra det så. Helt enkelt att sortera kvitton och fakturor inför årets stora feta deklaration.
Väldigt upphetsande.
Oh yeeeah.


Nä hörni. Hoppas ni hade en fin lördag! Bai bai.


//Andrea
Min målarutrustning

- Macbook Pro & wacom cintiq 12WX & Photoshop CS5 -


Då och då har det trillat in frågor om min utrustning, vad jag använder för ritplattor och vad som är värt att skaffa.
Detta inlägg tillägnar jag nu min älskade-bebis-darling målarutrustning.

Mitt gear består av:

- En Macbook Pro, 15 tum.
- En wacom intuos4, medium (ritytan motsvarar ca. en A5)
- En wacom cintiq 12WX

Jag äger även tre Adobe Licenser:

- Adobe Photoshop CS5
- Adobe Illustrator CS5
- Adobe InDesign CS5


Världes bästa kombination om man frågar mig ;)

Macbooken har jag haft i ca 3 år och den funkar fint fortfarande. Är väldigt nöjd med hur den presterat trots att den kan bli lite trött ibland när jag jobbar med tunga filer, men den har sällan strulat när jag målar. Jag gör allt på min mac, tar den med mig vart jag än går/åker och jobbar ofta på tåget med den, tillsammans med min wacom intuos4.


- wacom cintiq 12WX -


När det kommer till cintiqen så äger jag den mindre modellen, tror det är en 12 tummare.

Jag använder den till i princip allt som kräver precision eller ett snabbare arbetsflöde. Jag skissar bäst på papper och cintiqen är det närmsta man kan komma när det kommer till skiss/teckning digitalt. Känslan när man ritar på den då? Hm, det känns lite som tuschpenna mot en whiteboard-tavla. Det kan kännas lite halt i början men man vänjer sig snabbt. Något annat som kan kännas konstigt om man annars är van vid vanliga ritplattor, är att handen är lite i vägen när man ritar. Men det är också en vanesak :)

En mindre nackdel med cintiqen är dock att den är lite svårkalibrerad, så man bör inte lita blint på färgerna och kontrasten som den visar. Jag kollar alltid parallellt på min macskärm medan jag målar, och när jag närmar mig slutet av en målning så byter jag oftast till endast intuos4 så jag kan jobba direkt mot datorskärmen och se korrekta färger och kontraster.
Jag har blivit väldigt beroende av min cintiq, älskar verkligen att teckna på den och jag sparar massor med tid. Den underlättar verkligen när jag tar frilansjobb. Helt klart värd pengarna om man satsar och tecknar regelbundet på en seriös nivå.

Många brukar även undra vilken som är bäst, den stora på 21 tum(eller ännu mer) eller räcker det med en liten? För mig så har den lilla fungerat superbra. Jag ritar aldrig på stora ytor, så det räcker fantastiskt långt med att sitta med den lilla.

Sist men inte minst…


- wacom intuos4 -

Wacom intuos4. Skaffade den 2010. Den funkar jättebra den med. Riktigt bra tryckkänslighet, dock använder jag inte sid-knapparna alls, då jag tidigare haft en intuos2(den hade inga extra knappar). Så den kan nog vara lite för fancy för min del. Jag har den för att finalisera mina illustrationer, eller när jag är på resande fot. Den får lätt plats i min datorväska och väger inte särskilt mkt.
Dock får man vara lite försiktig, då usb-porten är lite ömtålig. Lossa och koppla in den varsamt, och lämna den aldrig i plattan om du packar ner den i väskan. Jag hade min i kanske… två månader? Sen hade jag lyckats knäcka usb-porten så den gick sönder, buhu :(
Men tja, får skylla mig själv som slarvade med sladden. Och som tur är så har den två portar, så att man ska kunna vända plattan åt rätt håll, beroende på om man är höger- eller vänsterhänt.


Phuh!
Mycket fakta på en gång. Men jao. Här har ni mina älskade weapons of choice!


Hoppas detta rätade ut några frågetecken :)


//Andrea

Psssst. Den är färdig nu :)


Photoshop CS5 + wacom intuos4 + cintiq 12WX + kärlek, inga referenser

Såhär blev det!

Jag har valt att döpa bilden: "Relax, she's friendly"
Nu känner jag att den ska få vara, annars kommer jag bli alldeles för galen med detaljer osv.
Ansiktena har helt klart högst prio i denna, försöka få fram deras personligheter, reaktioner m.m :)

Jag behöver nog inte säga så mycket mer om bildens innehåll, tror jag. Känner av historien besriver ganska bra, resten får ni betraktare fantisera ihop vetja!
Flera har tyckt att det är porträtt av mig och min pojkvän haha. Typiskt det där, att andra ser en själv i ens bilder :D

Här kommer lite closeups också:
Annars har jag haft en rätt bra och produktiv dag idag. Ritat fler storyboards och sådär. NU tänkte jag sätta mig ner och skissa fram lite potentiella blyerts-teckningar. Blir alltid så ivrig med att börja på nya grejer så fort jag avslutat något.
Och så får jag inte glömma senaste illustrationen till KP heller! Nästa fredag är min deadline för den :)

Hur har ni haft det?


//Andrea

Tajger i skissboken


Pilot Color Eno(rött 0.7 stift) + Copic Multiliner + vit gelpenna + kärlek.
Java hjälpte mig, visst är han snäll?Den där tigerplutten kladdade jag ihop på tåget en gång för... kanske 2 månader sen? Sen glömde jag den. Och i helgen hittade jag den igen efter att ha bläddrat i mitt (snart) fulla skissblock.
Snyggade till den lite, då jag tänkt spara den till en större och mer utarbetad teckning. I blyerts :) Jag är så himla sugen på att teckna i blyerts! Måste bara få tummen ur och göra klart min nuvarande monsterbild så det blir klart nån gång. Sen... Ja sen ska här bannemig tecknas! Jag har huvudet fullt med idéer.
Vore coolt om jag hann göra ett gäng teckningar med tigermotiv. Som en samling typ. Huruvida jag får tid med det nu återstår att se. Men jag vill! :)


Och tack snälla ni för alla kommentarer också! Ni är så rara :D
Kom ihåg att jag fortfarande har frågestund HÄR. Fråga så mycket ni vill om vad ni vill, så fixar jag ett(eller flera) svarsinlägg till er när jag fått in tillräckligt med frågor :)


Ha en fortsatt AWESOME kväll!


//Andrea


Sitter och målar igen.


Min cintiq 12WX, min Macbook Pro och mina nya pennor. Inspirationen flödar wohoo!


Ja vad tror ni? Blir den klar ikväll?
Sitter med allt småpill nu och funderar mer och mer på att släppa taget snart och gå vidare med en ny bild :)

Nu är påskhelgen officiellt slut också, det var det, tack, see you next year!
Lyckades nästan vända på dygnet så jag var måttligt trött idag på jobbet. Baaaaah.
Men det gick bra ändå. Haft en produktiv dag :) Skissat storyboards till ett av spelen vi sitter med.

Sen så va jag iväg och köpte nya prylar! Det är så speciellt när man går in i en konstnärsbutik, man får alltid superduper-inspiration och vill åka hem med halva butiken nerknögglad i väskan.
Den här gången vart det dock bara lite nya blyertsennor, knådgummi och en pennvässare. Har hört att de ska va bra. Annars kör jag ju bara stift. Latmask.
To the point! Jag är supersugen på att göra något riktigt grymt i blyerts :) Tigrar. Fina tigrar. Stay tuned.

Nähe?
Tillbaka till målandet.
Och så måste jag pyssla ihop en liten gratis originalskiss till en kund.
Som har handlat i min butik.
Känns så ballt :D


Toodles!//Andrea"Playful Dreaming" - The Time-Lapse VideoJapp, jag har fått tummen ur. Efter år av velande... Gott folk, här kommer första time lapsen från mig, and there will be more to come!Bilden är målad i Photoshop CS5, och rejält nerkortad så man orkar se hela ;)
Använde mig mestadels av en wacom cintiq 12WX.

Fick göra lite skissande och researches som inte finns med i början, men resten av processen är inspelad från början till... Nästan slut.
Jag börjar även att måla direkt i färg, då jag redan arbetat fram en palett jag tycker om. Den har jag vid sidan av skärmen och plockar färg från den med hjälp av pipetten.Hur jag jobbar fram den här bilden:


1. jag ser till att ha en hyfsat tydlig skiss/teckning att utgå ifrån. Har detta på ett separat lager ovanpå allt hela tiden. Det lagret sänker jag till rätt låg opacitet.

2. Jag börjar blocka in allt med simpla färger. Hästarna och tjejen är alla på varsitt separat lager.

3. Efter detta så skapar jag "Clipping Masks" av alla block-lager. Clipping Masks används som en slags schablonmall.
Skapa ett tomt lager ovanpå. Håll sedan in alt-tangenten och placera muspekaren mellan de två lagrena, tills du ser en sån här ikon . Och klicka. Nu kan du måla hejvilt i det tomma lagret utan att måla utanför. Det här är guldvärt då det sparar massor med tid medan man jobbar :)

4. Börja måla. Måla måla måååålaaa lalala. Jag börjar först med stora runda penslar med tryck-känslighet. Blir det för kladdigt efter en stund så slänger jag på ett median-lager. Det gör så att färgerna blandas bättre(när ni ser att bilden plötsligt blir småsuddig, då har jag använt mig av median). Efter det så fortsätter jag måla. Jag duplicerar lager eller skapar nya tomma vid behov, men försöker hela tiden att hålla mig till så få lager som möjligt och mergar därför ihop allt ofta.

5. Jag minskar penslarnas storlek ju mer detaljerad bilden blir. Man jobbar liksom utifrån och in, ju mer man övar på detta desto bättre går det!

6. Sista finputsen. Jag målar med penslar med lite mer textur i, putsar de minsta detaljerna. I det här fallet så fokuserar jag mest på ansiktena och håret, då jag älskar detaljer och att måla hår, man och päls :D Ännu en grej att öva på, fråga alltid dig själv: vart vill jag att åskådaren ska titta i min bild och hur gör jag blden intressant för ögat?

Klart!

Det är ungefär såhär min progress gick till :)

En sista viktig sak att nämna bara: Om det inte ser bra ut när bilden är förminskad/spegelvänd eller om man kollar på långt håll så kommer den aldrig vara bra på nära håll heller. Det sitter i helheten, INTE i hur snygga detaljer du gör. Utan stark grund så faller hela bilden.
Så börja alltid i litet format och använd stora penslar!


Lite intressant att se hur man målar såhär i efterhand. Annars så är man ju så inne i bilden så man glömmer av resten av sin omgivning hehe.

Hoppas ni gillar den! Kom gärna med förslag på förbättringar(när det gäller videon) om ni kommer på några :)
Berätta gärna ifall ni vill att jag ska göra fler såna här videos också. Kanske mer basic tutorials?
Vissa av er har bett om att få veta mer om penslar, målartekniker, m.m. Så det är på g!//Andrea

FrågestundJag kom att tänka på en sak. Det var för snart två år sen jag startade upp den här bloggen, men jag har fortfarande aldrig haft en frågestund här.

Så jag frågar nu er som läser.

Finns det kanske något som ni undrar över? Ask me anything. Kanske om mig, mitt liv, katterna, livet som illustrator & concept artist eller kanske något helt annat.
Vad är ni nyfikna på? Är ni nyfikna på nåt? :)Smyger in en liten bild på mig och fåret Rosso också när jag spontankramar honom lite. Hans päls har vuxit ut lite nu så han ser ut som ett fluffigt litet gosedjur. Cute overload! :D Älskar knasiga små djur!


//Andrea

Uppdatering på lilamonstret


Photoshop CS5 + cintiq 12WX + wacom intuos4 - inga referenser


Ni får se en svartvit uppdatering den här gången. Börjar se riktigt nice ut i färg men det tänkte jag visa när den är klar istället muhahahaha ;)
Så lustigt det där, vissa bilder som blir till helt spontant utan någon tanke alls blir färdiga snabbare än en som är mer planerad. Why is that? Whyyy? Jag har målat om äppelträdsbilden femtielva gånger nu känns det som och jag tänker göra om den en femtitolfte gång också, men att den går så trööögt och är så svåååårt fattar jag inte?
Medan denna flyter på lika bra som Playful Dreaming gjorde. Hmpf.
Nåväl, det heter ju "the suffering artist".
Tur att man håller igång med fler bilder samtidigt!

Min huvudvärk och yrsel är över iaf, var bara förra veckan som var lite sådär... Yr och knasig :)

Och mera good news! Nya operativsystemet för min gamla underbara ÄLSKADE Macbook pro har anlänt så snart får jag ta mig i kragen installera och uppgradera härborta. Och det innebär att jag kan försöka böjra exportera all film jag spelar in medan jag målar. Exciting! Fingers crossed att det går smidigt för då kan jag börja göra videotutorials och och annat skoj :D


Och just fan. Jag skulle frilansa lite också. Virrpanna jag.


Tjo!


//Andrea
Tillbaka till startsidan


Noukah

Andrea Femerstrand

Hej och Välkomna!

Tjej. ÄLSKAR att rita, jobbar som koncept artist & illustratör. Anställd + enskild firma. Åker mycket tåg mellan Stockholm - Norrköping. Rider. Gillar knasiga katter. Samlar på fyrklöver.

Här delar jag med mig av min portfolio, egna privata skisser/tavlor, peptalks och lite vardagsranting. Ibland får katterna vara stand-ins.

Kontakta mig gärna via mail: contact(a)noukah.com

Allt material här (förutom där det nämns) ägs av mig. Kom ihåg att alltid fråga mig först innan du använder mina bilder!

Andrea Femerstrand - concept artist/illustratör bloglovin
RSS 2.0