Min målarutrustning

- Macbook Pro & wacom cintiq 12WX & Photoshop CS5 -


Då och då har det trillat in frågor om min utrustning, vad jag använder för ritplattor och vad som är värt att skaffa.
Detta inlägg tillägnar jag nu min älskade-bebis-darling målarutrustning.

Mitt gear består av:

- En Macbook Pro, 15 tum.
- En wacom intuos4, medium (ritytan motsvarar ca. en A5)
- En wacom cintiq 12WX

Jag äger även tre Adobe Licenser:

- Adobe Photoshop CS5
- Adobe Illustrator CS5
- Adobe InDesign CS5


Världes bästa kombination om man frågar mig ;)

Macbooken har jag haft i ca 3 år och den funkar fint fortfarande. Är väldigt nöjd med hur den presterat trots att den kan bli lite trött ibland när jag jobbar med tunga filer, men den har sällan strulat när jag målar. Jag gör allt på min mac, tar den med mig vart jag än går/åker och jobbar ofta på tåget med den, tillsammans med min wacom intuos4.


- wacom cintiq 12WX -


När det kommer till cintiqen så äger jag den mindre modellen, tror det är en 12 tummare.

Jag använder den till i princip allt som kräver precision eller ett snabbare arbetsflöde. Jag skissar bäst på papper och cintiqen är det närmsta man kan komma när det kommer till skiss/teckning digitalt. Känslan när man ritar på den då? Hm, det känns lite som tuschpenna mot en whiteboard-tavla. Det kan kännas lite halt i början men man vänjer sig snabbt. Något annat som kan kännas konstigt om man annars är van vid vanliga ritplattor, är att handen är lite i vägen när man ritar. Men det är också en vanesak :)

En mindre nackdel med cintiqen är dock att den är lite svårkalibrerad, så man bör inte lita blint på färgerna och kontrasten som den visar. Jag kollar alltid parallellt på min macskärm medan jag målar, och när jag närmar mig slutet av en målning så byter jag oftast till endast intuos4 så jag kan jobba direkt mot datorskärmen och se korrekta färger och kontraster.
Jag har blivit väldigt beroende av min cintiq, älskar verkligen att teckna på den och jag sparar massor med tid. Den underlättar verkligen när jag tar frilansjobb. Helt klart värd pengarna om man satsar och tecknar regelbundet på en seriös nivå.

Många brukar även undra vilken som är bäst, den stora på 21 tum(eller ännu mer) eller räcker det med en liten? För mig så har den lilla fungerat superbra. Jag ritar aldrig på stora ytor, så det räcker fantastiskt långt med att sitta med den lilla.

Sist men inte minst…


- wacom intuos4 -

Wacom intuos4. Skaffade den 2010. Den funkar jättebra den med. Riktigt bra tryckkänslighet, dock använder jag inte sid-knapparna alls, då jag tidigare haft en intuos2(den hade inga extra knappar). Så den kan nog vara lite för fancy för min del. Jag har den för att finalisera mina illustrationer, eller när jag är på resande fot. Den får lätt plats i min datorväska och väger inte särskilt mkt.
Dock får man vara lite försiktig, då usb-porten är lite ömtålig. Lossa och koppla in den varsamt, och lämna den aldrig i plattan om du packar ner den i väskan. Jag hade min i kanske… två månader? Sen hade jag lyckats knäcka usb-porten så den gick sönder, buhu :(
Men tja, får skylla mig själv som slarvade med sladden. Och som tur är så har den två portar, så att man ska kunna vända plattan åt rätt håll, beroende på om man är höger- eller vänsterhänt.


Phuh!
Mycket fakta på en gång. Men jao. Här har ni mina älskade weapons of choice!


Hoppas detta rätade ut några frågetecken :)


//Andrea

Kommentarer
Postat av: Hanna

Det gjorde det verkligen.. Jag har också en intous4, men den är använd pinsamt lite, ändå är jag sugen på en cintiq eller liknande. Men det är långt utanför min budget, särskilt eftersom den inte skulle användas så flitigt.

2012-04-12 @ 20:51:30
URL: http://skrynkel.blogg.se/
Postat av: Roosen

Kanon inlägg :)

2012-04-12 @ 22:44:41
URL: http://sararoosart.blogg.se/
Postat av: Lovisa

Jisses, kan bara sitta och fundera på vad allt det där kan vara värt, alla apparater och licenser.. en sån där cintiq skulle jag inte tacka nej till!

2012-04-14 @ 16:30:06
URL: http://goldenme.blogg.se/
Postat av: Liten Mupp

Intressant. Gillar att ta reda på vad andra människor ritar med!

2012-06-03 @ 14:44:51
URL: http://tecknarpoeten.blogg.se/
Postat av: Liten Mupp

Om du måste välja en av ritplattorna, vilken väljer du då?

2012-06-03 @ 16:07:56
URL: http://tecknarpoeten.blogg.se/
Postat av: Liten Mupp

Vissa ritplattor är så att man inte ser på själva plattan vad man ritar, medan andra är så att mans er på både plattan och skärmen. Hur är dina?

2012-06-04 @ 20:09:15
URL: http://tecknarpoeten.blogg.se/
Postat av: Franklin

Jag vill börja med att säga att du ritar riktigt grymt!
Sen vill jag rekomendera Wacom Inkling när du skissar!
Riktigt coolt verktyg från Wacom!

http://www.youtube.com/watch?v=3fQe0YSLm88&feature=player_embedded

2012-06-22 @ 15:01:35
URL: http://staywithme.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback