Svar på frågestundenPhew, nu har jag äntligen hunnit svara på alla frågor som ställdes in frågestunden för ett tag sen! :)
Det blev överraskande många frågor, så det tog sin lilla tid att ge så bra svar som möjligt till alla.
Här nedan kommer de!
Jag vet inte om du har något inlägg om hurvida du gör när du färgsätter en bild? Lite steg för steg och vad man ska tänka på :) Jag gör mina bilder i färg direkt, men blev nyfiken när jag såg att du jobbar i svartvitt först.


Svar: Jag försöker alltid att göra det så lätt för mig som möjligt när jag målar.
Det är superbra att dela upp en bild i flera olika steg, för då slipper man bli förvirrad av allt som händer i bilden.. T. ex så måste man hålla reda på formen, färgerna, kompositionen, ljuset… ja, det blir en enda djungel av allt helt enkelt! Man börjar multitaska.

Så för att slippa detta till viss del så är det bra om man delar upp det t.ex i den här ordningen:

-1.
snabb skiss
-2. välarbetad skiss där kompositon/proportioner, m.m är rätt
-3. Bilden målad endast i gråskala
-4. Färgläggning
-5. Slutputs!

En sak i taget helt enkelt. Jäkta inte!
Med bra förarbete(en ordentligt genomarbetad skiss eller teckning) så blir saker och ting så mycket enklare senare. För att göra det ännu enklare för en så kan man börja med att enbart skugga en bild i svartvitt. När form och ljus är satt, så går man vidare och färglägger allt med hjälp av ett lager ovanpå, inställt på "color".
Jag ska göra en video lite längre fram där jag visar hur jag går till väga :)Hur kommer det sig att du aldrig målar robotar?

Svar: Haha tack för tjatandet, jag lovar att du ska få din robot i sinom tid ;)På dina steg-för-steg-bilder har jag märkt att du först färglägger ganska otydligt eller vad man ska säga, och sedan gör du något så att det blir jättedetaljerat och fint. Kallas den metoden för något speciellt och hur gör du för att det ska bli som det blir?


Svar: Det jag gör är att jag helt enkelt börjar med ett ganska litet format och målar med ganska så stora penslar i början. Sen går jag ner i mindre och mindre storlek på penslarna ju mer jag målar. De allra finaste detaljerna kommer sist och då använder jag mig även av fler penslar med mer textur i sig. Mer om mina penslar hittar du HÄR.
Time-lapse på hur jag färglägger finner du här nedan.

Jag undrar om du har några tips inför att man ska börja jobba digitalt? Nåt man kan tänka på när man kollar på ritplattor?

När det gäller "ritplattor" så har jag bara tablets av märket "wacom".
En tablet med bra tryck-känslighet är viktigt för bästa resultat.
Plus ett bra rit & redigerings-program, t. ex:

- Adobe Photoshop (väldigt populärt, helt klart mitt favoritprogram)
- Corel Painter
(program utformat för att det ska kännas så likt traditionelt målande som möjligt)
- Autodesk Setchbook Pro
(roligt skiss-program)Varför gör du dina skisser på en grå bakgrund och inte en vit?

Svar: En grå/tonad bakgrund är superbra, för då kan du jobba både med skuggor och ljusdagrar i dina skisser. Då finns midtonen redan där och du kan t. ex skissa både med svart och vitt.
En halvmörk bakgrund är även behagligare för dina ögon, än om du skulle tvingas stirra på en vit skärm i flera timmar. Så det är även ur en ergonomisk synpunkt! :)Hur går man tillväga om man vill jobba som en Concept Artist?


Svar: 10 tips för att bli en concept artist hittar du här nedan:

-Del 1
-Del 2Måste man ha gått någon utbildning eller går dom bara efter hur duktig man är?

Svar:

Nuförtiden så finns det så många tutorials och information ute på nätet, att man egentligen inte ens behöver förlita sig på en utbildning om man har disciplinen... Men om man gärna vill gå något, så skulle jag rekommendera KY-utbildningar som riktar in sig på 3D och 2D. KY(Kvalificerad Yrkesutbildning) är bra för då får man även praktisera och jobba direkt i branschen. Man knyter kontakter redan som student och det är mer fokus på själva arbetet och inte alls lika mkt om kurslitteratur, teori och tentor hit och dit. Än en gång så efterfrågas snarare vad man kan åstadkomma, inte vad man kan rabla upp för olika fakta om saker.

Jag gick en 3D utbildning på två år(Digital Graphics) Nackademin, och på så sätt så fick jag en fot in i branschen. Marknaden utvecklas väldigt snabbt och därför är det superviktigt att hänga med i svängarna när det kommer till olika program, framför allt nu när man jobbar så nära 3D grafik hela tiden. Var hela tiden intresserad och nyfiken!

Det som avgör är oftast hur pass stark portfolio man har och om personkemin stämmer överens med dem som man ska jobba med, eftersom att det är viktigt att kunna arbeta i ett team.
Är det stor konkurrens när det kommer till jobb som Concept Artist?

Svar: Ja, det är ganska hård konkurrens och det kan vara svårt att få ett jobb. Det är vanligt att bara får "nej" i början, så det gäller att aldrig ge upp! Försök igen, och igen och sträva hela tiden på att bli bättre och duktigare!Då du ritar, använder du bara vanliga penslar eller använder du smetar penslar och skuggpenslar och sånt?

Svar: Smetar penslar och skuggpenslar hmm. Jag det kan man säga :) Jag använder mig både av Photoshops standardpenslar och penslar som jag samlat på mig från forum eller skapat själv. Det är viktigt att ha en ritplatta som är tryck-känslig för att penslarna ska vara så användbara som möjligt. Då känner den av tjocklek, opacitet + en massa andra inställningar och då kan man även skapa den här "skuggpenseln".
Mer info om mina penslar hittar du HÄR.Vad exakt gör man som concept artist? Jag vet att man ritar men inte hur det går till från början till slut och allt runtomkring osv.

Svar: En koncept artist är någon som visualiserar idéer av olika slag. Det kan vara spel, film, reklam, böcker. etc. Man kan säga att just koncept är det första steget mot en ny design eller produkt - en idébild.
Concept Art är ofta väldigt grovt och skissigt och bilderna arbetas fram ganska snabbt. Ju snabbare desto bättre, en riktigt grym konceptare kan måla fram en snabb idé på bara ett par timmar. Ibland tom under en timme. Här har man inte tid att rita den perfekta näsan eller göra superfina detaljer.
Huvudsaken är att det är tillräckligt tydligen för att kunna visa presentera idéer.Vad ska man tänka på då man ljussätter och skuggar en bild?


Svar: Man måste alltid tänka på form och struktur.
Och det här kommer lättare med övning. Ett bra tips är att rita/måla mycket i svartvitt. Då behöver du bara koncentrera dig på ljust och mörkt, och framförallt formen. En bra sak att tänka på är att din bild måste se bra ut i svartvitt, för att den ska kunna funka i färg.
Studera t. ex foton och försök få ner alla värdena snabbt. Ju fler bilder du gör, desto snabbare och säkrare blir du.Cintiq: är det värt pengarna? Känns det som att använda vanlig wacom eller hur likt att teckna på papper blir det egentligen?

Svar: Ja. Jag tycker helt klart att det är värt pengarna. Är man någon som tecknar regelbundet, har det som yrke och behöver spara tid och material så är det helt klart en investering att införskaffa sig en cintiq.
Det är inte riktigt samma känsla som att teckna på papper(tänk tuschpenna mot en whiteboard), men man har helt klart bättre kontroll än med en vanligt wacomplatta.
Mer utförlig info om min utrustning finns HÄR.Var får du all din inspiration ifrån?

Svar: Det kan vara allt möjligt. Ofta från olika djur, filmer, vänner, musik och andra konstnärer som jag ser upp till. Jag hämtar även väldigt mycket inspiration från naturen.Hur gör du då du verkligen inte kommer på någonting alls att rita eler hur du ska fortsätta med en bild?

Jag har sällan problem med att få idéer till motiv, eftersom att jag ALLTID har penna och papper till hands så att jag kan göra snabba skisser så fort jag får en ny idé :) Får jag idétorka så behöver jag bara gå igenom mitt lilla block och då kan jag snabbt hitta intressanta små skisser som jag vill fortsätta på!
Ibland kan jag dock köra fast när jag målar. Då kan det hjälpa att gå ifrån och kanske börja på en ny bild så länge. Om jag t. ex är osäker på hur något ska ritas så gör jag lite snabba skiss-studier med penna och papper för att få mer förståelse för motivet.Har du gått någon utbildning eller är du självlärd?

Svar:
När det kommer till tecknandet och målandet så är jag självlärd. Samma med Photoshop, jag öppnade programmet första gången när jag var 14 år. Engelska versionen och på den tiden fattade jag knappt engelska, så jag fick prova mig fram.Har du några tips på bra tutorials eller dyl om man vill lära sig?


Svar: Tutorials. Det finns massvis med information på olika forum. Idag finns det även en superbra tidning full med tutorials som heter Imagine FX. Den finns att köpa på Pressbyrån. Man kan även hålla utkik efter tutorials här på min blogg.Hur gammal var du då du visste att du ville jobba som konstnär?


Svar: Oj! Hm.. Det har jag nog alltid velat på sätt och vis. När jag var lite så ville jag helst bli djurskötare och konstnär, men drömmen om att jobba som konstnär växte sig större och större med tiden. När jag var ca11-12 år så var jag helt övertygad och fast beslutsam på att bli det.Är det jättestor skillnad mellan att rita med en ritplatta och cintiq?

Svar: Ganska stor skillnad. Du får till mycket bättre precision med hjälp av e cintiq, då det imiterar penna och papper väldigt bra. HÄR an du läsa mer om skillnaden mellan en cintiq och en vanlig wacom.Ritar du alltid med 100% opacity i photoshop?


Svar: Nästan aldrig. Ofta så ritar/målar jag med kanske 50 - 80% opacitet och ställer in flödet på ännu lägre.Har du något tips på hur man kan göra för att få färgerna att smälta ihop fint så det inte ser ut som ränder då man målar i Photoshop?


Svar: Man kan skapa fina övergångar om man målar med en rund pensel med väldigt mjuk kant som liknar en airbrush. Måla gärna med en lägre opacitet så har du bättre kontroll över övergångarna.
Det finns en sån pensel i mitt brush-set, ladda ner och testa!Om man i photoshop vill rita en bild som motsvarar ett A4 och A5, vilka mått ska man då fylla i?

Svar: Jag föreslår att måla på så litet format som möjligt. Men de slutgiltiga måtten för A4 är:

- ca. 21 x 29 cm, 300 dpi

Och A5:

- ca. 14,5 x 21 cm, 300 dpi

Dessa mått redan automatiskt inlagda i Photoshop.

Tack för alla era frågor, hoppas att svaren var till någon hjälp! :)


//Andrea

Kommentarer
Postat av: Hanna

Åh vad mycket nyttig läsning :) Snyggt med de där linjerna som delar av också. ^^

2012-04-26 @ 23:54:06
URL: http://skrynkel.blogg.se/
Postat av: Stephanie Löfgren

Tack, det hade jag :) Lite regnigt bara ^^ haha

2012-04-28 @ 17:52:34
URL: http://stephaniesbilder.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback