Stänga ner den här bloggen?

 
Går och grubblar över en grej.
 
Om fyra dagar så fyller den här bloggen tre år.
Trots att jag har haft den så pass länge, så känns det som att det mer eller mindre står still här.
 
Den här bloggen kommer aldrig att bli stor nog. Jag tror det beror på att den är svensk.
Svenska bloggvärlden domineras av mode, skönhetsfixering och cupcakes. Jag låter skitcynisk men så är det faktiskt. Jag har noll intresse av det och kommer aldrig kunna konkurera med det.
Har egentligen aldrig riktigt strävat efter att bli en sån där perfekt bloggdrottning som fotar vad jag har på mig, vad jag INTE har på mig eller visar vad jag äter varje dag...
 
 
Den här bloggen är tänkt att vara en ganska peppande blogg som handlar om digital art, illustration, främst mina egna bilder och lite tips ibland.
 
Fine jag får väl lite respons emellanåt. Missförstå mig rätt, det betyder massor!
 
Känns fortfarande som om jag inte når ut till en tillräckligt stor målgrupp. De största konstbloggarna kör på med akvareller, promarkers, blyertsteckningar. Gärna mode, helst skönhet. Kvinnoporträtt. Det tycks va mer poppis inom Sverige och det hinner jag inte haka på heller. Inte mitt område helt enkelt.
 
Jag känner att jag redan håller koll på alldeles för mycket. Jag har Deviantart, Instagram, en engelsk blogg med många fler följare, Facebook sida, Behance konto osv osv osv.
 
Den här bloggen besöks av kanske 20-30 pers varje dag om ens det. Jag har lagt ner sjukt många timmar på att fixa material och försöka va rolig. Jag känner inte att jag hinner längre. Jag får hundra ggr bättre respons på mina andra konton, så jag borde inte ödsla mer tid här utan fortsätta lägga energin på de andra sidorna istället. Ja. Det känns tyvärr så. Det blir liksom så sjukt begränsat när allt bara står på svenska. Och ärligt talat så förstår majoriteten av svenskarna engelska. Så varför inte köra allt på engelska bara?
 
Så japp. jag tror att jag vill göra slut.
 
Jag ska nog lägga till min andra blogg på bloglovin', så kan ni som vill följa mig där.
Eller så är ni välkomna att fortsätta följa mig på mina andra sidor.
 
 
Vet inte hur jag ska göra riktigt än. Den här bloggen kan ju få ligga kvar tills vidare in case of change of heart. Men det är inte så troligt.
 
Jag announcar om jag stänger ner bloggen officiellt lite längre fram.

Ciao!

- Andrea
 
 
 
 

Tips: posta sin konst online

Kitty-sketches. Instagram.
 
 
Nuförtiden så e det en ganska bra att kunna visa upp vad man kan online.
 
Jag själv är världens online- junkie när det kommer till sånt och testar gärna nya ställen för att försöka få spridning på vad jag gör. Ju mer du fokuserar på det, desto större blir chansen till att t. ex landa ett jobb eller nätverka med nya, inspirerande människor och knyta kontakter.
 
Jag har ju mitt fasta jobb på vardagarna, där jag sitter och ritar. På kvällarna så frilansar jag eller ritar på egna grejer.
Hur får jag frilansjobben då?
Tja, såhär är det. Jag söker inga jobb själv nuförtiden. jag har inte sökt jobb på snart 3 år. Varför? Jobben hittar mig, just för att jag försökt synas så mycket online, och lyckats hyfsat med det.
 
 
 
En läsare undrade om jag visste några bra sidor/forum där man kan hänga för inspiration, kunskap och posta sina bilder för spridning.
 
Här kommer ett par sidor som jag gillar/har gillat att hänga på:
 

Behance.net
 
Jag har inte varit medlem här speciellt länge, haft kontot i kanske två månader. Det e en riktigt bra sida om man vill sprida sina arbeten och projekt till en relativt bred publik. Man har möjlighet att posta färdiga bilder och projekt, samt work in progress-bilder. Det är väldigt lätt att kommentera och följa varandra och sidan tycks dra in oerhört mycket trafik. Den här siten känns mer som LinkedIn fast i bilder. Känns proffsigt och passande att fiska efter jobb på.
 
Deviantart.com
 
Kanske den mest kända communityn. Här finns allt. Siten är sjukt stor, och lyckas du få en Daily Deviation(feature på deras framsida) så kommer du nå ut till väldigt många medlemmar.
Inte så lämpligt för att söka jobb på kanske, det e snarare bra om man kanske strävar efter att skapa en stor fanbase.
 
 
Cghub.com
 
Online konst-community. De flesta inom spel/illustration/filmbranschen e nog bekanta med den här sidan, och har förmodligen konton där. Du har ett eget galleri där du kan lägga upp bilder, och det fanns många bra forumtrådar som man kunde hänga på. Jag hinner inte hänga så mt på forum längre, men den här sidan var en av mina favoriter förr.
 
Conceptart.org
 
Liknar cghub. Samma struktur, många bra forum. Förr så florerade den här sidan med sjuuukt coola sketchbook-trådar där man kunde dregla över alla coola skisser som folk postade. Trådarna ligger kvar, men i och med att forumen sakta verkar dö ut så postar nog folk inte lika frekvent som förr. Det e en sjukt stor resurs om man vill lära sig och komma in i concept-tänket!
 
 
Jao, det va ett par tips från mig :)
 
 
 
- Andrea
 
 

Grattis Rosso!

 
Idag så är det sötaste Rossos tur att fylla år!
Apagrisen fyller fem år idag, så overkligt. Kan ni fatta att han faktiskt såg ut som en liten leksakskatt en gång i tiden?! Idag är han en rejäl sjukilos, övertam livsnjutande blaffa som inte gör en fluga förnär.
 
 
- Andrea
 
 

Grattis Java! <3

 
Brb, ska fira vår älskade lilla monstergris som fyller tre år idag.
 
Avgudar den katten så mycket, ni anar inte.
 
 
 
- Andrea

Mina prints

"The Donut" from my print-store.
 
 
 
 
Här är en av mina prints som jag snart ska packa ihop och leverera till en lycklig kund!
 
Mina bilder börjar sakta men säkert sprida sig över hela världen, känns så häftigt och overkligt på samma gång. Tänk att folk därute faktiskt vill hänga min konst på sina väggar :)
 
 
Jag vill tacka er än en gång förresten.
Över hundra kommentarer på "Vargen" illustrationen? WOW. Jag kan verkligen inte tacka er tillräckligt, känner mig så ofattbart glad över att ni tyckte om den så mycket :D
 
 
Vad har ni gjort för kul idag då?
Själv har jag varit på jobbet. Suttit och ritat och fått animera en hel del för ovanlighetens skull. Riktigt kul faktiskt!
 
Nähe, en kopp te kanske? Myspys.
 
 
- Andrea

När ville jag bli Conceptare? Del 3

"Golden Fox" Photoshop CS5 & Cintiq 12WX
 
 
 
Efter utbildningen så fick jag en praktikplats. Animerad film.
Ville fortfarande bli animatör och fick prova på att animera i 3D. Jag satt rätt mkt med sånt men med tiden så började jag sakta men säkert söka mig tillbaka till 2D och photoshop igen.
 
Jag kom senare fram till att 3D och animation bara var en kort romans. Började lägga mer krut på tecknandet igen, och satt varje dag och bara målade.
 
Måste tillägga att jag faktiskt inte var bra nog för att kunna jobba som conceptare/illustratör på den tiden. Inte som något annat heller för den delen.
Jag insåg att jag faktiskt var en av de sämsta i studion och det kändes inte alls bra. Sjukt omtumlande.
En fördel var ändå att jag såg klart och tydligt vilken nivå man var tvungen att ligga på för att vara tillräckligt bra. Så dit ville jag.

I och med praktikplatsen(som senare även ledde till en anställning) gjorde så jag fick blodad tand och visste innerst inne att det var det här jag ville hålla på med.
Jag ville kunna ta fram skisser och illustrationer, hjälpa till att visualisera idéer. Och sen ville jag kunna måla fint. Skapa saker som berör. Producera.

Allt slit visade resultat med åren, och idag så har jag en fast anställning som conceptare och frilansar som illustratör på kvällarna. Skulle inte vilja ha något annat yrke. Jag tecknar, och kan samtidigt leva på det. På den fronten så har jag faktiskt lyckats. Men det kom inte gratis.
Det kom med envishet, massa slit och via kontakter.

Jag är knappast fullärd, kommer aldrig att bli det. Men jag vet att jag har hittat rätt nisch, och mitt intresse bara växer för varje dag. Jag lever och andas det här och om jag skulle vara tvungen att kämpa mig till något igen, så skulle jag göra det in a hearbteat.

Idag är jag faktiskt sjukt tacksam över att jag aldrig blev antagen på Konstfack eller någon annan flashig konstskola. Det hade inte varit rätt väg för just mig.

Så, ja :)
Det började med drömmar om att bli konstnär, och utvecklade sig till en livsstil som conceptare och illustratör istället. Bästa valet jag gjort.


- Andrea

Det bara eskalerar...

Green iguana. Photoshop CS5 & Cintiq 12WX
 
 
Oj! Upptäckte igår under dagen att jag tydligen fanns med nånstans på blogg.se.
 
 
- Tack, tack TACK! -
 
 
Det har öst in med kommentarer i typ ett dygn nu - jag kan inte tacka er tillräckligt, känner mig bara helt överväldigad just nu!
 
 
Den ena grejen har avlöst den andra på löpande band.. Började med Facebook som plötsligt bara exploderade, jag fick features i störra bloggar, jag har fått utmärkelse på Behance, fler och fler hör av sig.... Helt insane.
 

Känns så fantastiskt kul, och det pushar mig bara ännu mer. Jag vill bara ösa ur mig nya bilder och skisser, dela med mig av tips och visa processen när jag målar.
 
Jag får återkomma senare, måste smälta.
Ni kan få en liten work in progress iaf. En liten leguan :)
 
Förresten. Är ni nyfikna/undrar över något?
Ös på med frågor! Och ni som redan frågat, fortsätt ösa på ni oxå :)
 
 
 
Trevlig Älg och Välkammad Utter!
 
 
 
 
- Andrea

Skillnaden mellan illustrationer och concept art

 
 
Har flera gånger fått frågan angående concept art och illustrationer. Vad är skillnaden egentligen? Kan va lite krångligt att förklara bara sådär, så jag visar i ett inlägg helt enkelt :)
 
 
Concept art handlar inte lika mycket om att skapa det perfekta konstverket, utan det e snarare ett sätt att visualisera en idé på. Det ses knappast som en färdig bild och är i första hand inte tänkt att gå till tryck heller. Det är bilder som produceras relativt snabbt, och bör inte ta längre än ett par timmar. De bästa i branschen kan slänga ihop nåt på ännu kortare tid, hoppas själv på att bemästra den nivån en vacker dag.
 
Exempel på hur concept art kan se ut:
 
 
Jag målade den här relativt snabbt, tog max två timmar kanske. Jag försökte sätta ett färgschema, välja ljussättning och framför allt förmedla en idé. I det här fallet så e det rätt uppenbart att det e en glad räv som springer igenom en grön skog skog och solen lyser igenom träden ;) De rosa flygande grejerna kanske är fjärilar, men sånt kan man förklara vid sidan av. Detaljer och sånt e inte lika viktigt. Concept Art!
 
Illustrationer skiljer sig helt enkelt genom att de bilderna är mer genomarbetade.
Concept är ett snabbt och bra sätt om man vill ta fram olika förslag på just en illustration t. ex, så det är helt enkelt förarbetet till något som är tänkt att bli mer final.
 
 
Hoppas det här rätade ut era frågetecken! :)
 

- Andrea

När ville jag bli Conceptare? Del 2

Illustration: "Did he just watch me poop?" Photoshop CS5 & Cintiq 12WX
 
 
 
Efter studenten så hade jag rätt mkt ångest och motivationen va så gott som noll. Kände mig så golvad av avslagen och inget gick bra kändes det som.

Mer om det en annan gång.

Tillbaka till tonårstiden: Jag blev mer och mer medveten om att alla animerade filmer som kommer ut varje år, görs faktiskt av riktiga människor. Nånstans i världen så sitter det folk i studios och har det där som ETT JOBB! De ritar coola saker for a living! Och sen syns de i TV och på bioduken?!

Tankarna om ett sånt jobb i framtiden började gro i bakhuvudet på mig. Jag visste att jag ville, men hade inte en susning om hur man kommer dit. Det kändes som om alla satt i stora mystiska USA, ett fjärran land som inte ens fanns på riktigt. Typ ett Narnia, du måste hitta en magisk garderob för att komma dit. Kändes sjukt omöjligt helt enkelt..

Men sen, när jag var 19 så fick jag nys om en 3D utbildning på nackademin( haha känns som ett spronsrat inlägg, men det är det faktiskt inte! ;) )
Skillnaden här var att det va en yrkesutbildning som faktiskt förbereder en ut i arbetslivet. Man måste praktisera, man knyter nya kontakter redan under skoltiden och får världens försprång om man verkligen lägger manken till.

I början så fick jag total hybris.
Jag ville kunna allt. Tecknandet hamnade tyvärr lite i skymundan och jag hade haft en smärre inspirationstorka en längre tid.. Lusten att skapa kom ändå tillbaka samtidigt som jag fick lära mig 3D, animation och andra grejer. Via den utbildningen och folket jag träffade där så blev vägen till ett film/reklamjobb mkt tydligare.

Men jag hade som sagt glömt av tecknandet lite.. Eller tja, jag kände mig småkaxig och lat. Jag tog 2D konsten för givet under den här tiden och började tänka i nya banor.. jag ville bli animatör istället! Det va mkt ballare.

Eller?Fortsättning följer ;)

 
- AndreaTillbaka till startsidan


Noukah

Andrea Femerstrand

Hej och Välkomna!

Tjej. ÄLSKAR att rita, jobbar som koncept artist & illustratör. Anställd + enskild firma. Åker mycket tåg mellan Stockholm - Norrköping. Rider. Gillar knasiga katter. Samlar på fyrklöver.

Här delar jag med mig av min portfolio, egna privata skisser/tavlor, peptalks och lite vardagsranting. Ibland får katterna vara stand-ins.

Kontakta mig gärna via mail: contact(a)noukah.com

Allt material här (förutom där det nämns) ägs av mig. Kom ihåg att alltid fråga mig först innan du använder mina bilder!

Andrea Femerstrand - concept artist/illustratör bloglovin
RSS 2.0